Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyírbátor


Góth László Kúria


Góth László Kúria


Az épület eredetileg kastélynak épült az 1860-as években. Góth László királyi főtanácsos, földbirtokos, a Mándy uradalom jószágigazgatója tulajdonát képezte, melyet házassága révén örökölt a Mandel családtól.
Nyírbátorban az első bentlakásos intézetet 1952-ben hozták létre az akkori Középfokú Óvónőképző diákjai részére. 
1954-től, a gimnázium alapításának évétől kezdve a gimnázium leány tanulói is itt nyertek kollégiumi elhelyezést. 1955-ben, mikor az óvónőképzést felsőfokúvá alakították és Nyírbátorból átvitték Nagykállóba, a diákotthon kizárólagosan a gimnazista leánytanulóknak adott otthont. Az intézet 1957-től lett koedukált.
A későbbi években aztán, mikor a középiskolás fiúk létszáma tovább gyarapodott, az Édesanyák útja 7. szám alatt működő gimnázium hátsó részében alakítottak ki számukra férőhelyet bentlakásos intézményként.
Új kollégiumot avattak 1976-ban a Kossuth utcán, ahová a lányok átköltöztek, így a Rózsa Ferenc a korábbi kastélyépület fiúk kollégiumaként működött egészen 1987-ig.
Ezután költözött be az Alkotóház, helyet kínálva a képző-, és zeneművészet számára.
Az ország bármely településéről – pályázat útján – a városunkban, ebben az épületben 1-1 hónapig alkothattak festő- és grafikusművészek, mivel szállást is biztosított részükre a városvezetés.

 

Forrás: http://nyirbator.hu/

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »