Oktatási intézmények

Település:
Heves megye, Eger


Líceum Eszterházy Károly Egyetem


3300. Eger, Eszterházy Károly tér 1. Tel:+3636520400

 
Eszterházy Károly Egyetem
 
Az Eszterházy Károly Egyetem (2016. július 1-ig Eszterházy Károly Főiskola), Eger, Gyöngyös, Sárospatak és Jászberény felsőoktatási intézménye, melynek legkorábbi jogelődjét 1774-ben alapították. 1989 óta viseli az intézmény megálmodójának Eszterházy Károly püspöknek a nevét. Az egyetemen jelenleg 5 kar működik. Az egyetem központi épülete az egri Líceum.
 
 
Eszterházy Károly Egyetem
 
Alapítva
1774
Hely
Magyarország, Eger
Típus
alkalmazott tudományok egyeteme
Hallgatói létszám
8602
Rektor
Liptai Kálmán Csaba (2013. július 1. – )
Elérhetőség
Postacím
3300 Eger, Eszterházy tér 1.
 
Elhelyezkedése
Eszterházy Károly Egyetem (Magyarország
Eszterházy Károly Egyetem
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 54′ 01″, k. h. 20° 22′ 23″
 
 
Az Eszterházy Károly Egyetem 
 
Névváltozatok
Időszak
Név
1828– Líceum, Egri Érseki Tanítóképző
1962–1969 Egri Tanárképző Főiskola
1969–1990 Ho Si Minh Tanárképző Főiskola
1990–2000 Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola
2000–2016 Eszterházy Károly Főiskola
2016 – Eszterházy Károly Egyetem
Hallgatóinak száma 8602 fő.
 
 
Története
 
Korábbi nevei: Líceum, Egri Érseki Tanítóképző (1828–), Pedagógiai Főiskola (a Líceumban), 1962-től Egri Tanárképző Főiskola, 1969-től Ho Si Minh Tanárképző Főiskola, 1990-től Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, 2000. január 1-től 2016. június 30-ig pedig Eszterházy Károly Főiskola. Barkóczy Ferenc egri püspök döntött úgy 1761-ben, hogy a városban működő papneveldét a Pázmány Péter által alapított Nagyszombati Egyetem mintájára három fakultásos (teológiai, bölcsészettudományi, jogi) egyetemmé fejleszti. Az épület terveinek elkészítésével Josef Ignaz Gerl (1734–1798) építészt bízta meg.
 
Searchtool right.svg Bővebben: Líceum (Eger)
Utóda, Eszterházy Károly orvosi karral egészítette ki ezt a koncepciót; a szerveződő intézményt Magyarország első négy fakultásos egyetemeként kívánta megnyitni. Az egyetem alapításához meg kellett volna kapnia Mária Terézia beleegyezését, ő azonban a kérést az Eszterházyval több egyházjogi kérdésben vitába keveredett Barkóczy negatív véleménye alapján elutasította. Eszterházy a későbbi sikerben reménykedve az eredeti tervek szerint folytatta az építkezést, és a negyedik fakultás bevezetésének szakmai alapjaként 1769-ben megszervezte Magyarország legelső orvosképző intézményét. Mária Terézia azonban ehelyett a Nagyszombati Egyetemet tette az orvosképzés színhelyévé (pedig a városban még kórház sem volt, az egri kórházat pedig az akkor még nagy tekintélyű Markhot Ferenc vezette), az egri Scola Medicinalistól pedig megvonta a doktori oklevelét kiadásának jogát, amiért 1775-ben az intézményt be kellett zárni.
 
Az új épületben 1774-ben kezdődött el a képzés. Az 1777-ben kiadott Ratio Educationis azonban nehéz helyzetet teremtett Egerben: Mária Terézia a nagyszombati egyetemet átköltöztette Budára, és kimondta, hogy Magyarországon ez az egyetlen egyetem működhet. Az egri tanintézménynek a líceum rangot adta: ettől fogva így is nevezték.
 
1784. október 18-án, amikor II. József Egerbe látogatott, Eszterházy hiába kérte, hogy átmenetileg költöztessék Egerbe a budai egyetemet, amíg nem sikerül megoldani annak nyomasztó helygondjait.
 
Még 1784-ben a Líceumban megszüntették a filozófia és jog oktatását, majd 1786-ban Pestre helyezték a papneveldét. Eszterházy azonban nem adta fel terveit. II. József halála után 1790-ben újraindította a filozófia oktatását, a jogi akadémia működtetését és visszatérítette Egerbe a hittudományi főiskolát is. 1828-ban Pyrker János László érsek Egerben alapította meg az első magyar nyelvű tanítóképzőt, amely nem iskolamestereket képzett, hanem eleve a tanítói hivatásra nevelést tűzte ki célul. A képzőt 1852-ben a Líceumba helyezték és 1948-ig érseki tanítóképzőként működött, a tanítóképzést kiszolgáló elemi iskolával. 1921-től pedig Szmrecsányi Lajos érsek kezdeményezésére Egri Római Katolikus Fiú Felső Kereskedelmi Iskola is működött az épületben.
 
A pedagógiai főiskola 1949-ben költözött a Líceumba, amikor a magyar országgyűlés által 1948-ban alapított intézmény Debrecenből Egerbe tette át székhelyét. A főiskola filozófiáját Eger felsőoktatási hagyományai és az oktatást elindító neves professzorok határozták meg, akik szellemi értékeket őrző, jövő felé nyitott, igényes, minőségi munkát végző intézményt hoztak létre.
 
A tanárképző főiskola több mint fél évszázados története folyamán a hazai főiskolai szintű tanárképzés jelentős intézménye lett. A tanári szakok szinte minden változatát felvállalta, több szak esetében elsőként indított programot a hazai tanárképzésben. Eddigi működése alatt több mint harmincezer főiskolai végzettségű szakembert adott a magyar közoktatás és társadalom számára. Vonzáskörzete igen nagy kiterjedésű. Az ország valamennyi megyéjéből és külföldről is érkeznek az intézménybe hallgatók.
 
1989-ben felvette az építtető, Eszterházy Károly püspök nevét.
 
Az 1990-es években készült stratégiai tervek nyomán végbement változások különös jelentőséggel bírnak a főiskola életében. A képzésfejlesztés eredményeképpen az egri tanárképző főiskola szélesebb kínálatú általános főiskolává válik.
 
2013. július 1-én vette át a Miskolci Egyetemtől a Sárospatakon elhelyezkedő Comenius Kart.
 
Az Eszterházy Károly Egyetem a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola összeolvadásával 2016. július 1. napjától jött létre.
 
Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar
Bölcsészettudományi Kar
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Pedagógiai Kar
Természettudományi Kar
 
Forrás: Wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »