Kategória:
Cukiságok, Állati cukiságok

Cikk írója:
Szeged HelyiVilága


Kakas


 

Vidéken gyakran ébredünk kakasszóra. De honnét tudja pontosan a kakas, hogy mikor kell kukorékolnia, és miért is hallatja a hangját?

 

 

A kakas bioritmusa

Először is, a legfőbb indok, hogy a kakasok, csakúgy, mint az emberek, rendelkeznek egy belső biológiai órával, mely pontosan szabályozza életritmusukat. Néhány évvel ezelőtt két japán kutató, Josimura Takasi és Simmura Cujosi úgy találták, hogy ez a belső időérzék a kakasok esetében 23,8 órában jelöl ki egy napot, és pontosan jelzi számukra, mikor kell kukorékolással köszönteni a következőt. Habár természetesen a nap felbukkanása a horizonton szintén megmutatja a kakasok számára, hogy mikor kell belekezdeniük performanszukba, sokkal inkább ez a rendkívül szabályozott bioritmus az oka annak, hogy ennyire precízen képesek minden reggel ugyanabban az időben megszólalni.

A saját szemétdomb

A kukorékolás egyik fő oka valószínűleg a kakasok területének megjelölése, így jelzik egymás számára, hogy mettől meddig terjed saját territóriumuk, és mely tyúkok tartoznak hozzájuk, továbbá tájékoztatják a riválisokat arról, hogy éppen merre járnak. A csirkék meglepően jó hallással rendelkeznek, ezért rendkívül precízen képesek megállapítani, mely hangok tartoznak a saját csapatukhoz, és merre kell követniük társaikat. Mint említettük, a kakasok olykor már éjszaka, a sötétség leple alatt is elkezdhetnek kukorékolni. Erre többféle magyarázat született már, ezek egyike, hogy valamiféle leselkedő veszélyre, például egy közelben tanyázó rókára próbálják felhívni a társak figyelmét. Az is lehetséges, hogy egyes zajok, mondjuk, egy autó vagy traktor motorjának búgása riasztja meg őket, melyről azt feltételezik, hogy valamiféle ellenséges erő közeledik, amit ekképpen próbálnak távol tartani saját területüktől.

Miért kukorékol a kakas?
Miért kukorékol a kakas?Fotó: Keren Su / Getty Images Hungary

Egyes szakértők azt feltételezik, hogy a kukorékolás oka, hogy reggelenként magasabb a kakasok tesztoszteronszintje. Ezt abból sejtik, hogy a kakasok főként reggel, illetve este aktívak szexuálisan, mely időszakokban hallhatjuk leggyakrabban kukorékolni őket. A kakasok olykor párzás után, illetve azt követően is hangos kukurikút hallatnak, hogy valamelyik tyúkjuk tojást rakott, mellyel talán riválisaik számára igyekeznek jelezni azt, hogy bizony ők a legények a gáton.

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »