Fűszeres sütőtök

Sütőtök sütése

- 1 db sütőtök
- 2-4 gerezd fokhagyma
- Ízlés szerint friss vagy szárított rozmaring, kakukkfű
- 1-2 evőkanál olívaolaj, lehetőleg extra szűz
- Só
- Bors
A sütőtök sütése annyira egyszerűnek tűnik, hogy az ember azt hiszi, nem is igényel külön leírást. Mégis, sokszor éppen az egyszerű ételek okozzák a legnagyobb fejtörést.
Sütőtök sütése, a legfinomabb sült tök készítése
- Melegítsd elő a sütőt 240 fokra, a sütőtököt vágd fel 8-12 darabba, kanállal kapard ki a magházát. Tedd egy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy a tök belseje nézzen felfelé.
Tipp: ha kerted van, és ízlik az éppen elfogyasztott tök, akkor a magokat mosd le a rátapadt magháztól, szárítsd meg egy tálcán, és tedd el egy papírzacskóban. Kora tavasszal palántázva vagy akár egyenesen a szabadba kiültetve, őszre-késő őszre tökéletes, ízletes, saját termesztésű sütőtököd lesz!

Vágd fel darabokra a sütőtököt
-
És most jön a lényeg, a fűszerek. Tulajdonképpen az ízletes sütőtök sütése nem máson, mint ezeken múlik. Ízlés kérdése hogy milyen fűszert és mennyit adsz hozzá, én itt inkább azt szeretném bemutatni, hogy az ízletes sütőtök sütése során olyan fűszereket használok, amik sokunknak elsőre nem feltétlenül jutnak eszébe. Sőt az első gondolat lehet az is, hogy akár nem is feltétlenül illenek ehhez az alapvetően édesnek tartott alapanyaghoz (mint pl. a fokhagyma vagy a só).
Vágd apróra vagy akár nagyobb darabokra a zöldfűszereket. Rozmaring, kakukkfű nagyon illik hozzá, akár külön, akár mindkettő. Egy széles kés pengéjével nyomd szét a fokhagymát. Locsold meg a tököt az olajjal – néhány csepp darabonként -, tedd rá a fokhagymát, a zöldfűszereket, sózd és borsozd. Frissen őrölt borssal az igazi. Ha édesebben szereted, vagy szeretnéd kipróbálni, egy kevés mézet is csurgathatsz rá.

Fűszerezd ízlés szerint a sütőtököt
- Tedd be a sütőbe, és hagyd sülni 50-60 percig (nem légkeveréssel). A pontos időtartam inkább ízléstől függ, ki mennyire szereti megsülve, illetve mekkora darabokra vágtad a sütőtököt. Szerintem akkor jó, ha néhol már égettnek tűnik, ott ugyanis tökéletesen megkaramelllizálódott a tök cukortartalma. Ez a fűszerekkel keveredve adja meg az igazi, utánozhatatlan sütőtök ízt.
- Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, mert ilyenkor nagyon forró, és utána fogyaszd egészséggel.
Az így fűszerezett sütőtök kiváló csemege. Akár melegen, akár hidegen tökéletes helyettesítője annak a sok műanyag ételnek, amit desszertként vagy két főétkezés köött nasiként magunkba tömünk. Élelmiszerüzletben, vagy akár saját termesztéssel is szeptembertől akár január-februárig, vagyis az év majdnem felében könnyen beszerezhető.
Próbáld ki, remélem ízleni fog!
Jó étvágyat!
HelyiVilága magazin ajánló









Helyi látnivalók









Helyi Programok / események









További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók








