Általános iskolák

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka


Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI


4700 Mátészalka, Kossuth tér 4

            Bemutatkozás

                        Iskolánkról

 

Az intézmény neve: Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. 2017 óta az Oktatási Hivatal Bázisintézménye.

Többcélú, közös igazgatású közoktatási intézmény, amely sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű általános iskolai nevelését, oktatását látja el, az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény keretében utazó szakemberhálózatot működtet.

Alapfeladatunk a város és a környék sajátos nevelési igényű gyermekeinek oktatása és nevelése. Tanulóink között megtalálható a testi –, érzékszervi –, értelmi –, beszéd – és más fogyatékossággal született gyermek is. Tanulóink legnagyobb százalékát kitevő értelmi fogyatékos gyermekek a súlyosság és a fejlesztési szükséglet szerint a közoktatási törvényben meghatározott csoportosítás alapján:

  • tanulásban akadályozott tanulók,
  • értelmileg akadályozott tanulók,
  • pervazív fejlődési zavarban szenvedő autista tanulók és
  • súlyos, halmozottan sérült gyermekek.

Iskolánkban 34 gyógypedagógus és 14 gyógypedagógiai asszisztens látja el a feladatokat. Munkánkat segíti még egy iskolatitkár és hét fő technikai dolgozó.

Az iskolában három munkaközösségben dolgozik a tantestület:

-tanulásban akadályozottak munkaközössége,

-értelmileg akadályozottak munkaközössége,

-utazó gyógypedagógusok munkaközössége.

A Móra Ferenc Általános Iskola szegregált intézményként működött. 2007. szeptemberétől azonban létrejött az EGYMI, melynek keretei között megalakult az utazó gyógypedagógusi hálózat. Alapvető feladata, Dunaújváros és a környék általános iskoláiban az integrált SNI tanulók fejlesztése, segítése, valamint szakmai segítségnyújtás a többségi pedagógusoknak, tanácsadás a szülőknek.

Intézményünkben folyamatosan bővítjük a különböző fogyatékosságú tanulók eredményes fejlesztését lehetővé tevő módszerek, eszközök, terápiák tárházát. Kollégáink folyamatosan továbbképzéseken vesznek részt. Alapozó terápia, érzékenyítő foglalkozások, kutyával támogatott fejlesztő (logopédiai, mozgás) foglalkozások, tükörtábla-terápia, TSMT-torna, zene-terápiás foglakozások, mind tanulóink rendelkezésére állnak.

Rendelkezünk Snoozelen terápiás szobával.

Az általános iskolában valamennyi terület az intézmény helyi tanterve alapján dolgozik, melynek alapját a tanulók értelmi képessége határozza meg.

A tárgyi ellátottságunk megfelelő, sok fejlesztő eszközzel rendelkezünk, a lehetőségekhez mérten bővítjük. Az informatikai eszközök állomány is folyamatosan gyarapodik, ezen a téren van a legnagyobb szükség a fejlesztésre.

A tanórán kívül különféle szakkörökben tevékenykedhetnek a tanulók. Nagy hangsúlyt fektetünk az iskola hagyományainak megőrzésére. Nemzeti ünnepeinkre az osztályok készítenek műsort, Mikuláskor, Karácsonykor az iskola dolgozói ajándékozzák meg a gyerekeket, mesével, dallal, zenével.

Számos program színesíti a tanévet, melyekben tanulmányi versenyek, sportversenyek, játszóházak, farsang, elsős avató, Móra nap, mesehét, színházlátogatás és számos egyéb program szerepel. Kiemelkedő iskolánk sportélete. Intézményünk tagja a Magyar Speciális Olimpiai Szövetségnek és a FODISZ keretei között is sportolhatnak. Tornászaink, atlétáink, görkorcsolya-versenyzőink országos szinten is folyamatos elismerést kapnak, de vannak olimpiai bajnokaink is.

Fő célunk, hogy elfogadtassuk minden szinten a fogyatékkal élő gyermeket! Szolgáljon például az intézmény a szűkebb és távolabbi környezete számára, mert itt a gyermekekkel foglalkozó valamennyi dolgozó tevékenységét áthatja az empátia, a felelősségtudat, a szeretet és a megértés. Az iskola a nevelők és a növendékek autonómiájára és alkotókészségére épül, gyermekközelben él, a gyermeket nagyon ismeri, tiszteli és meghagyja gyermek mivoltában őt.


   Forrás:  http://www.mora-duj.sulinet.hu/

 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »