Település:
Bács-Kiskun megye, Kerekegyháza


Rendek Tanyamúzeum


Ez a cikk a Rendek Ökogazdaság, Élő Tanyamúzeum-ról szól. A Rendek Tanyamúzeum Kerekegyháza külterületen található.

 

Tanyamúzeum (Kerekegyháza)

 

Rendekoko.jpg
 

A Rendek család az ősi földbirtok visszaszerzése után a rajta álló épületeket felújította, benne Élő Tanyamúzeumot nyitott 1997-ben. Az intézmény felelős vezetője Rendek Lászlóné. A tanya, a 20 hektáros földterület és a műtárgyak tulajdonosa a Rendek család, fenntartása családi vállalkozásban történik. A Rendek Ökogazdaság kialakításánál szempont volt, hogy a régi, hagyományos életformát, eszközeit megőrizve, felújítva és napi használata által az emlékeket életben tartva bemutathatóvá váljon egy hajdani kiskunsági tanya élete. A családi gazdaság annyira összetett módon épült fel, hogy gyakorlatilag önfenntartónak mondható. Külföldön, Nyugat-Európában találkozhatunk hasonló élő példákkal az ökomúzeumok és ökogazdaságok vizsgálata kapcsán. A Rendek Ökomúzeum az alföldi, mezővárosi külterület, tanyavilág bemutatását, a paraszti kultúra ápolását és továbbadását tűzte ki célul.

 

Rendek Ökotanya Tanyai Épületegyüttes

A tanyához tartozó földterület 20 hektáron terül el. A tanyai épületegyüttes központjában a lakóház áll, előtte az udvari kemence. A lakóház mellett a gazdasági épületek sorakoznak. Szemben vele a Tanyamúzeum, mellette a gémeskút, illetve a kukoricagóré. Átellenben vele a magtár, ez előtt a mangalicakarám, háta mögött a bemutatókert fekszik. A tornácos, tanyasi, háromosztatú lakóház 1892-ben épült, melyet 20 éve felújítottak, azóta folyamatosan karbantartják. Ez a ház ad otthont az 1920-1930-as évek felső-kiskunsági témájú, állandó kiállításnak. Ez a lakóház szolgál Tanyamúzeumként, illetve a nyitott színben találhatóak meg a régi, kerti és agrár használati eszközök, szerszámok. Az Élő Tanyamúzeummal szemben helyezkedik el egy régi, kisméretű istálló, amelyben minden évben Betlehemet rendeznek be.

Istallorendek.jpg

Rendek Ökotanya Bemutatókert

Az Ökomúzeum bemutatókertje kuriózum, az Alföld központjában élő génbankként funkcionál. A biodiverzitás megőrzését célul tűzték ki alapításkor, így az odalátogatók ízelítőt kaphatnak a régmúlt idők növényeinek fajtaválasztékából. A 20 éves múltra visszatekintő Rendek Ökogazdaságban termesztenek őshonos és alternatív növényeket. Az őshonos állatokat tenyésztik.

VKemencekinti.jpg

Kiállítások, programok

Egész évben fogad látogatókat, állandó és időszaki kiállításokat látogathatnak az érdeklődők. Gyermekprogramok, felnőtt programok, agrár szakmai programok, kézműves foglalkozások színesítik a programkínálatot. Az Élő Tanyamúzeumban kiállított régi munkaeszközök mellé pontos használati utasítást és személyes történetet kap a vendég. Megtudhatja, hogy hogyan telt egy átlagos napja az alföldi, tanyasi parasztoknak, ízelítőt kap a hagyományos étkezési szokásokról, a változatos tartósítási eljárásokról, arról, hogy hogyan jelezték a gémeskúttal a különböző híreket a tanyasiak. Hogyan ünnepeltek, udvaroltak, majd házasodtak. Milyen volt a hagyományos nagycsaládos életforma egy egyszobás tanyasi házban. Szabadprogramok és idegenvezetés, gyakorlati tapasztalati háttérrel. Élő, őshonos állatok és növények, szerszámok, életforma bemutatása. Egész napos kirándulás a Rendek Ökotanyán, túzok állomány megismerése, horgászélmények a Nemzeti Parkban, Szakmai bemutató a kertben, a karámban.Gyógytea, kenyérlángos és bio-kóstolók, kézműves foglalkozás és főzőiskola, boszorkányűzés teliholdkor, sütőtök sütése, kukoricafosztás, Fosztóbál, Betlehemi rendezvény, és Szentmise Karácsonykor: mind lehetőség itt.

Baromfi etetés.jpg

Forrás: wikipédia

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »