Település:
Tolna megye, Tamási

Létrehozva:
2020-03-30 20:01:57


Tamási Helytörténeti Alapítvány


Tamási Helytörténeti Alapítvány

 

Présházmúzeum a Várhegyen. Szőlő és bor hiányában is megújult, új funkciójában is tovább szolgálja Tamási egykori dicső szőlő- és borkultúrájának bemutatását a „Présházmúzeum”. Jóllehet vályogtégláiból az óta sok megsemmisült, a vadonatúj, oltott meszes vakolattal újjáéledt az egykor szebb és igen mozgalmas napokat látott présház és pince.

A tamási Könnyü László Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, a Tamási Helytörténeti Alapítvány és a T-Mobile Magyarország Kft. közös együttműködése tette lehetővé, hogy a társaság ingatlanán található és igen rossz állapotban lévő présház felújításra, majd később helytörténeti célra felhasználásra kerülhessen. Az évszázados szőlőskertek és bortermelő környezetben elhelyezkedő présház építésmódja, stílusa, a felhasznált természetes anyagok alapján joggal feltételezhető, hogy az épület azoknak a szőlőhegyi építményeknek egyik utolsó darabja, melyekből a várossal szemközti szőlőhegyeken ma már csak elvétve található néhány. A Helytörténeti Gyűjtemény és a Helytörténeti Alapítvány céljainak megfelelően, fontosnak tartottuk e ritka néprajzi és építészeti emlék megóvását, megőrzését, ezzel is emelve a tájegység borkultúrájának sokszínűségét. A felújítás során készült fotódokumentációk azért fontosak, mert a présház egyes néprajzi, építészeti értékeinek dokumentált megőrzése lehetőséget biztosít egy későbbi részletes elemzésre az építmény eredeti, átalakított és mai állapotára, egykori építési jellegzetességeire, stílusára vonatkozólag.

A sikeres felújítás keretében megvalósult a présház és pince teljes külső, belső felújítása, melyet követően a Helytörténeti Gyűjtemény szőlészeti-borászati eszközeinek biztonságos és tágas elhelyezése után e tárgyak bemutathatóvá váltak „múzeumi” jelleggel. Eközben a berendezett szoba, az egykori életteret érzékelteti, régi, használt berendezési tárgyaival. Az építmény közvetlen növénykörnyezetének rehabilitációjával pediglen bemutathatóvá válik – természetes környezetében -, az egykori szőlőművelés egy kis részlete.

 

 

Forrás: http://tamasihelytortenet.hu/h/

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »