Település:
Hajdú-Bihar megye, Debrecen

Létrehozva:
2019-11-11 12:44:02


Tímárház- Kézművesek Háza


Nagy Gál István u. 6. Debrecen 4024 (52) 321 260

A Tímárház Debrecen egyik legrégebbi, eredeti helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke, amelynek tevékenysége tárgyalkotó hagyományaink megőrzésére, továbbadására, a kézműves mesterségek megismertetésére, megszerettetésére irányul.
2005-től tartozik a DMK intézményhálózatához. Az épületegyüttes hátsó, hajdan szárítóműhelyként funkcionáló részében állandó tímártörténeti kiállítás várja a látogatókat, mely méltó emléket állít a nagy múltú debreceni tímárságnak.
Ugyancsak állandó kiállításon mutatjuk be a – Tímárházat folyamatosan támogató – Kézműves Alapítvány gyűjteményéből válogatott munkákat, amely Debrecen és környéke kortárs népi iparművészeinek alkotásait reprezentálja.
A Tímárház két időszaki kiállítótermében hagyományos kézműves mesterségeknek nyújtunk bemutatkozási lehetőséget egyéni és csoportos formában. Jeles napokhoz kötődnek a többnyire óvodás és általános iskolás korosztály számára szervezett kézműves játszóházi foglalkozások.
A nyári időszakban hat héten át kézműves tábor várja a gyerekeket, ahol sokféle mesterség műhelytitkaival, alapfogásaival ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A Tímárház műhelyeiben dolgozó (fazekas, hímző, sajtkészítő és szappanfőző) kiváló mesterek munkáit is megcsodálhatják az idelátogatók.
Az épületegyüttes zárt, kellemes hangulatú, szabadtéri kemencével rendelkező udvarán lehetőség van közművelődési - folklór programok, vásárok, szabadtéri kézműves bemutatók tartására.

Termékek
Hagyományos debreceni fazekastermékek, hímzett, gyöngyfűzött használati és ajándéktárgyak, népviseletek, faragott-fúrt lámpások, kézműves sajtok.
 
Tömegközlekedés
Közeli megállók: 5, 5A; 15, 15Y; 30, 30A; 43
 
Forrás: Facebook

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »