Oktatási intézmények

Település:
Baranya megye, Kozármisleny


Janikovszky Éva Óvoda és Bölcsőde


Alkotmány tér 54. Kozármisleny 7761

A zene különleges nyelv – mindenki érti, érzi.

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a zene iránti fogékonyság kialakítására. Ennek köszönhetően október 1-ét a Zene Világnapját ünnepeltük.

Ezen a napon minden óvodai csoport meghallgatta Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művének két tételét: „Kiscsibék tánca a tojásban” és „Baba-Jaga kunyhója” részeket. A zenét pár mondattal bevezettük, ismertettük a gyermekekkel, majd következett a zenehallgatás. Nagyon tetszett a kicsiknek, a zene meghallgatása után örömmel beszélgettek a zenei élményről, majd le is rajzolták azt. Ilyen módon két művészeti terület, a zene és az ábrázolás kapcsolódott össze a gyermekek tevékenységében. Ezekből az alkotásokból kiállítás készült az óvoda folyosóján.

Csoportunkban napi szinten hallgatunk klasszikus zenét. A zenehallgatásokat már a gyermekek igénylik, kérik, vannak kedvenc zenéik. Nagyon szeretik Csajkovszkij műveit: A hattyúk tava, Csipkerózsika, Diótörő gyakran hallgatott darabok, lelkesednek Kodály: Háry János című dalművének „Toborzó”-jáért.

A zenehallgatási darabok választásánál szem előtt tartom Forrai Katalin zenepedagógus gondolatát:

 „Az óvodai zenehallgatás célja, hogy a 3-7 éves gyermek korához válogatott remekművekkel a nemes zene iránti érdeklődését felkeltse, bontakozó zenei ízlését formálja, s e döntő életszakaszban megalapozza.”

Timcsuk Blanka óvodapedagógus

 

2005. szeptember 30-án A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére rendezték meg először a Népmese Napját, Benedek Elek születésnapján. A cél, hogy a gyermekek különös, megkülönböztetett figyelemmel, szeretettel és tisztelettel forduljanak a magyar és más népek meséi felé.

A kozármislenyi óvodába járó gyerekek az „Óvodai nevelés játékkal, mesével” program szellemében egész napos játék közben élik életüket. Így az anyanyelvi nevelésben a játék és a mesehallgatás összetett képességfejlesztési területek. Miért fontos egy gyereknek, hogy sokat meséljenek neki?

Mert a mese a rácsodálkozás, a különös világba, a fantasztikus élmények, a történetek birodalmába jutás műfaja. A gyermek a mese hallgatása közben átlép egy másik világba. A valóság és a csodavilág között él és ez a kettős tudat izgalmas feszültséget teremt, valamint azt oldja fel egyszerre.

A kozármislenyi óvodában e jeles alkalomból ismét teljes odaadással készültek a pedagógusok.

 • Ezúttal egy zenés-énekes mesejátékkal (Egyszer egy királyfi) szórakoztatták a gyermekeket, akik bizony nagyon jól érezték magukat.
 •  
 • A hallott és látott mese után a gyerekek közül voltak akik, lerajzolták vagy kiszínezték a mese szereplőit.
 •  
 • Volt ahol színezéssel, vágással, ragasztással, elkészítették a TV-ből jól ismert madaras motívumot,
 •  
 • Több csoportban papírkoronát készítettek a gyerekek maguknak különböző technikával.
 •  
 • Immár hatodik éve rendezzük meg óvodánkban a „Mesebeli Hétpróbát”. Az óvónők az udvaron, 7 helyszínen várják a gyerekeket. A Hétpróba idén a következő feladatokból állt:
 1. Mentsd meg a királylányt!  Mászókán kell felmászni a toronyba, ahol egy báb királylányt megmentve kell lecsúszni a csúszdán.
 2.  
 3. Fogd ki az aranyhalat!  Horgászbottal kellett kifogni az aranyhalat)
 4.  
 5. Győzd le a sárkányt! Egy labdával bele kellett találni a poly ball nevű játéktölcsérbe, amit e napon 3 fejű sárkánnyá varázsoltunk.
 6.  
 7. Keresd ki az aranygyűrűt! Labdákkal teli kádban kellett meglelni a gyűrűt.
 8.  
 9. Ki van a zsákban? Zsákba ugrálás egy megadott szakaszon.
 10.  
 11. Taposd el a kígyót! Egy 4 méter hosszú textil kígyón különböző irányokban elhelyezett talplenyomatokon kellett végighaladni hibátlanul.
 12.  
 13. Hamupipőke játék: Itt lencsét és babszemeket kellett szétválogatni külön-külön tálkába.

Az ovisok a teljesített próbákról igazoló pecsétet kaptak, és a végén a jutalom sem maradt el: ha nem is egy fél királyságot, de minden kis hős finom cukorkát kapott. Azok a fiúk és azok a leányok, akik a leggyorsabban teljesítették az összes próbát a saját csoportjukban elnyerték a királyi koronát, palástot.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pápainé Deményi Ágnes óvodapedagógus

 forrás : https://www.facebook.com/janikovszkyevaovodaesbolcsode/

 

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »