Általános iskolák

Település:
Baranya megye, Harkány


KITAIBEL PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA


Cím: 7815 Harkány, Arany János u. 16. Telefon: 72/480-125 Email: titkarsag@kitaibel-harkany.sulinet.hu honlap: www. kitaibel-harkany.sulinet.hu Igazgató: Kiss József Levente Igazgatóhelyettesek: Marosné Lukács Judit, Hirt János Zeneiskolai intézményegység-vezető: Nagy Gyula Az iskola fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Működtetője: Harkány Város Önkormányzata

Iskolánk rövid bemutatása:

A harkányi általános iskola mai helyén 1960 óta működik. Akkor nyílt meg az eredetileg 4 tantermesre tervezett, de 8 tantermesként használt régi épület, mely a jelenlegi iskola nyugati szárnya. Iskolánkat többször bővítették és felújították.  A mai keleti szárnyat 1976-ban adták át, ugyanakkor készült el iskola tornaterme is. A tanulók létszáma nemcsak a falvakból bejáró gyerekek miatt emelkedett, hanem azért is, mert Harkány lakossága is növekedett, így több helybeli gyerek is járt iskolánkba, az új épületszárnnyal együtt is kicsinek bizonyult az iskola. Kis ideig szükségtantermekben és a volt óvoda épületében is tanítottunk. Évekig az iskola konyhája és étkezői a régi óvoda udvarában voltak mostoha körülmények között. 1994-ben elkezdődött ismét az iskola bővítése tetőtér-beépítéssel, valamint ráépítéssel. 1995. szeptember 1-jétől iskolánk 6 tanteremmel, a könyvtár és számítástechnikai teremmel bővült. 1996 márciusában elkészült az iskola keleti oldalán a modern 500 adagos konyha és 150 személyes étterem, így biztosítva van gyerekeink számára a kulturált, kényelmes étkezés. Elmondhatjuk, hogy iskolánk a siklósi járás egyik legszebb iskolája. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen szép környezetben dolgozhatunk és tanulhatunk.

Kitaibel Pál Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Munkánk meghatározó tényezői az iskola adottságai és körülményei. A harkányiakon kívül jelenleg 13 faluból járnak hozzánk gyerekek.

Az iskola vezetői és pedagógusaink mindig is törekedtek arra, hogy a tanterv által előírt kötelezően megtanítandó anyagon túl a gyerekek és a szülők igényeit figyelembe véve szélesítsék az iskolában megszerezhető ismeretek skáláját.

1983 óta tanulhatnak diákjaink angol nyelvet. 1989-től német és horvát nyelvet is órarendi keretek között. Megfelelő számú jelentkező esetén a német és a horvát nyelvet nemzetiségi nyelvoktató program szerint is tanítjuk.  Az alsó tagozatosok számára úszást és néptáncot is tanítunk órarendi keretek között. Jónéhány szakkör és sportfoglalkozás színesíti iskolánk tanórán kívüli foglalkozásainak kínálatát.

1992-től működik zeneiskolánk. Növendékeink szinte valamennyi hangszeren tanulhatnak főállású és óraadó tanáraink vezetésével. Jól felszerelt könyvtárral rendelkezik iskolánk. Tudatos fejlesztése mind a tanulók, mind a pedagógusok továbbképzése, önművelése érdekében történik.

Két osztatlan csoportban (1-4., 5-8.) sajátos nevelési igényű tanulók tagozata is működik iskolánkban. Ezek a tanulók nagyobb odafigyelést igényelnek. Rendszeresen nagyon szépen szerepelnek a részükre kiírt versenyen. E tagozat tanulói is tanulhatnak idegen nyelvet, informatikát és néptáncot is.

Iskolánk pedagógusaira jellemző a gyermekközpontú magatartás. Mindennapi nevelői munkánkban fontosnak tartjuk a gyermekek véleményét, javaslatait. Ezen javaslatokat, véleményeket, a diákönkormányzaton keresztül felmérjük és orvosoljuk.

Iskolánk tanulóinak létszáma a 2013/2014-es tanévben 430 fő, zeneiskolás növendékeink száma 147 fő. Az általános iskolában 40 főállású és 2 részmunkaidős pedagógus, a zeneiskolában 7 főállású és 3 óraadó tanár neveli, oktatja diákjainkat. Munkánkat egy iskolatitkár, két pedagógiai asszisztens, egy oktatástechnikus, egy karbantartó, négy takarítónő és hat konyhai dolgozó segíti.

Az intézmény honlapján jónéhány további információ és sok-sok fénykép található mindennapi munkánkról, az iskola történetéről, rendezvényeinkről, testvérvárosi és pályázati programjainkról valamint az iskolát is támogató Szebb Jövő Alapítványról.

 

 

forrás:http://varos.harkany.hu/intezmenyek/kitaibel-pal-altalanos-iskola-es-alapfoku-muveszeti-iskola

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »