Település:
Veszprém megye, Zirc


Szarvas-kút


Szarvas-kút

 

GPS koordináták: N 47° 13,938' E 17° 51,009'

A forrás Zirc Szarvaskút nevű városrészén, a Hotel Szarvaskút épülete mögött fakad. A buszmegállótól a ZO jelzésen érhető el. A turistákat esőbeálló, padok, asztalok, pihenő- és tűzrakóhely várja. A forráshoz helyi legenda is kapcsolódik, mely egy szarvas vadászok előli megmeneküléséről szól (Szarvaskút Ősi Legendája).

 

Szarvaskút Ősi Legendája

Sok évszázaddal ezelőtt a Bakony hegységben elterülő buja erdő érintetlen területei a vadászok kedvelt helye volt, hiszen az erdőkben fakadó kristálytiszta forrásvíz mentén gyakran oltották szomjukat az erdőben vándorló szarvascsordák.

A szarvasok azonban minden neszre jelzést adtak és a csorda egyszerre rezdült és állt tovább a vadászok elől. Egy pazar trófeájú kecses hímet azonban mégis sikerült egy vadásznak megsebeznie a forrás mellett. A sérült bika –lőtt sebének fájdalmát enyhítve- nagyokat kortyolt a hűs forrásvízből, melytől visszanyerte erejét, megmenekült a vadász elől. A legendás forrás még ma is tiszta vízzel táplálja a Hotel Szarvaskút közvetlen szomszédságában található tavat.

Forrás: www.hotelszarvaskut.hu

 

 

Forrás: https://turizmus.zirc.hu/jard-be/forrasok/szarvas-kut

 

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »