Múzeumok, galériák

Település:
Budapest, 7. kerület


Elektrotechnikai Múzeum


Gazdag, átfogó tárlatai keretében a fény, a világosság és a világítás történetének, fejlődésének, társadalom- és kultúraformáló erejének állít emléket

Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest

Emberré válásunk során, kultúránk és civilizációnk alakulásában és fejlődésében nélkülözhetetlen szerep jutott a fénynek; a kezdetektől az élet, az érthetőség és a bölcsesség szimbóluma volt. Az Elektrotechnikai Gyűjtemény gazdag, átfogó tárlatai keretében a fény, a világosság és a világítás történetének, fejlődésének, társadalom- és kultúraformáló erejének állít emléket impozáns, Bauhaus-stílusban épült Kazinczy utcai épületében.

Az eredetileg trafóállomásként működő műemlék jellegű épületet art deco kőpadló és zöld mázas Zsolnay csempe díszíti. A látogatókat négy terem nyolc állandó kiállítása kalauzolja végig az elektrotechnika fejlődésén. A múzeum tárlatain keresztül megismerhetjük hazánk úttörő szerepét a vasútvillamosítás, a világítástechnika és a transzformátorgyártás terén, ízelítőt kaphatunk olyan különleges, akár 100 évnél is régebbi elektrotechnikai eszközökből, műszerekből, melyeket a múzeum működőképes állapotban mutat be. Kipróbálhatjuk az influenciagépet, áramot fejleszthetünk kézi hajtású dinamóval és villámokat szórhatunk Jedlik Ányos feszültségsokszorozó kondenzátortelepe, a „villámfeszítő” hiteles másolatával.

A múzeum hangulatos belső udvarának „Neonparádé” című kiállítása igazi különlegesség, az itt kifüggesztett fényreklámok művészi értékű alkotások és egyúttal kortörténeti emlékek is. Olyan ikonikus darabok, mint az egykori „Patyolat” tisztaságot sugalló fehér hattyúja, a „Csemege” kosara, az antikvárium szimbóluma, a pislogó szemű bagoly vagy a Károly körúti cukrászda „Mignon” felirata teszik hangulatossá az esti rendezvényeket. 

Az Elektrotechnikai Gyűjtemény szakkönyvtára a kutatók részére – a Jedlik Ányos Társaság támogatásával – ügyeletet tart minden kedden, 10:00 és 13:00 óra között. 

Könyvtáros: Ács Lajosné (Jedlik Ányos Társaság)


JEGYÁRAK

Felnőtt belépőjegy 800 Ft

Kedvezményes belépőjegy (nyugdíjas, diák) 400 Ft

Csoportos felnőtt belépőjegy (10 főtől) egy főre: 500 Ft

Csoportos kedvezményes belépőjegy (10 főtől) egy főre 150 Ft

Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek részére): 1.500 Ft

Tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján 20 főig: 3500 Ft/csoport

Tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján 20 fő felett: 5500 Ft/csoport

Múzeumpedagógiai foglalkozás (gyűjteménylátogatásra nem jogosít): 300 Ft/fő/alkalom

Díjtalan belépésre jogosultak:

  • 6. életévet be nem töltött kiskorúak, valamint a 70. életévüket betöltött személyek,
  • a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 4. § a) pontja szerinti fogyatékos személyek,
  • a fogyatékos személyt kísérő legfeljebb 1 fő,
  • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők,
  • a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai (Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete),
  • a közoktatásban dolgozó pedagógusok (az adott évre érvényesített pedagógus igazolvánnyal),
  • ICOM kártyával rendelkezők,
  • érvényes újságírói igazolvánnyal rendelkezők.

Tagintézményeink nemzeti és állami ünnepeink (március 15., augusztus 20., október 23.) alkalmával ingyenesen látogathatók.

Minden hónap utolsó szombatján tagintézményeinket ingyenesen látogathatják a 26. év alattiak és a 18. év alatti személyeket kísérő legfeljebb 2 közeli hozzátartozó.

KAPCSOLAT

1075 Budapest, Kazinczy utca 21.

e-mail: elektro@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: +36 30 353 12 42

Nyitva tartás:
Kedd – Szombat: 11:00 – 19:00

Megközelíthetőség:

A sétálóutcává alakuló Kazinczy utca beugrójában található múzeum a Zsinagóga szomszédságában. Az épület a Rákóczi úttól, az Urániától alig 200 méterre található, de könnyen megközelíthető 74-es trolival is.

 

Forrás: mmkm.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »